Ik leef mee met Matthijs van Nieuwkerk

..en met zijn oud-collega’s. (in willekeurige volgorde). Ik leef mee. Het houdt me zelfs zo bezig dat ik er van droomde. Hoe komt het toch dat grensoverschrijdend gedrag bestaat? En hoe lossen we het op?

Dergelijke situaties zijn voor alle betrokkenen verdrietig en vermoeiend. Ik ga hierin geen partij trekken, ga liever voor de gulden middenweg. Meningen van mensen die er niet bij waren, lossen in dit soort situaties niets op. Partij trekken is kiezen. En kiezen kan polarisatie veroorzaken. Dat brengt nog meer stress teweeg.

Stress als oorzaak

Want stress is (wat ik hoor en lees van betrokkenen) vaak een onderliggende oorzaak van het grensoverschrijdend gedrag. Stress kan maken dat ons gedrag uit de bocht schiet. Ik schrijf hier bewust het ‘ons’ omdat het jou en mij ook kan overkomen. Misschien in een andere vorm.

Los van diverse andere factoren die ons stress geven, helpt het niet om dag en nacht aan het werk te zijn. Een zware verantwoordelijkheid kan op ons drukken. We schieten dan in de kramp binnen een werksetting. Omdat verwachtingen hoog zijn en tijd en energie vaak te kort schieten.

Vormen van grensoverschrijdend gedrag

Misschien denk je nu: ik herken de situatie maar ik word niet zo extreem boos. Dat kan. En dat siert je. Maar ieder mens heeft andere valkuilen in gedrag. Ik heb ook met managers gewerkt die in crisis besluiteloos en inactief werden. Andere bazen trekken zich terug en zijn niet bereikbaar en niet zichtbaar op de werkvloer. Ook dat heeft veel nadelige gevolgen voor een team. Ik heb ook met een directeur gewerkt die alles op zichzelf betrok. Ze werd emotioneel en bleef daarin hangen, nam bijna een slachtofferrol aan. Zo zijn er ook managers die extreem cognitief en analytisch worden. Of angstig en onzeker. Dat geeft weer andere uitdagingen en problemen binnen de samenwerking.

Al deze uitingen van stress slaan door en kunnen voor collega’s in meer of mindere mate grensoverschrijdend zijn. Denk de gevolgen maar eens in van een directeur die niet aanstuurt, inconsequent gedrag vertoont of doorslaat in persoonlijk verdriet en angst. Grensoverschrijdend gedrag heeft effect op communicatie. Het kost veel tijd en energie, het geeft strijd in besluitvorming en eventueel arbeidsconflicten. Ook in andere branches dan de televisiewereld.

Zelfkennis en zelfmanagement

Belangrijkste hierin is zelfkennis. Want: de wereld begint bij jou. Wij kunnen de ander niet veranderen. Maar wel onszelf bijsturen. De medewerkers van DWDD hadden geen grip op Matthijs’ gedrag, maar konden wel hun eigen gedrag reguleren. In hoeverre dat lukt, hangt voornamelijk af van de mate van zelfkennis en zelfmanagement. Dit fluctueert natuurlijk bij ieder mens en in ieder moment. Vooral tijdens stressperioden. De hoeveelheid grip op jezelf, blijft vooral afhankelijk van de mate van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Vanuit dit gezichtspunt blijft het belangrijk om regelmatig stil te staan bij vragen als:

  • Wat geeft mij stress?
  • Hoe uit ik stress?
  • Waar sla ik af en toe in door?
  • Hoe zou ik dit anders willen?
  • Werkdruk en te veel willen

    Als onze agenda van dag tot dag gevuld is, ieder uur volgepland is; dan heeft dat consequenties. Het lijkt al jarenlang, samenleving breed de norm te zijn om het ‘druk’ te hebben. “Hoe gaat het met je?” “Ja goed, druk met projecten”. En ook als mensen het formuleerden als “niet goed, te druk”, leek er vaak een positief waardeoordeel te kleven aan druk en actief zijn. Een vol leven lijkt de norm.

    De vraag is of we met ‘druk zijn’ wel efficiënt en effectief werken, realiseren.

    Van stress worden mensen sneller fysiek en/of mentaal ziek, Van drukte krijgen mensen een burn-out als ze niet oppassen. Willen we dat als samenleving? Blijven we kiezen we voor drukte? Leven in een ratrace heeft consequenties zoals ziekte en ongelukkig voelen. Blijven we genoegen nemen met de consequenties van een vol leven in drukte en stress? Last van strijd in onszelf en strijd met collega’s en naasten. Misschien willen we te veel, leven we te snel. We kunnen ook kiezen voor een andere weg.

    Hoe ontspannen we stress?

    Een gezond leven is in mijn ogen een leven dat in evenwicht is. Dat kent vele facetten die te ver gaan voor dit blog, komen binnenkort in een podcast aan de orde. Hier focus ik op de balans tussen drukte en rust, evenwicht tussen snelheid en vertragen. Kort gezegd: wanneer je ruimte inbouwt in de werkagenda, geeft het rust om te herstellen. Zo ontstaat er evenwicht in de dag. Stilte en alleen zijn, helpen om tot jezelf te komen en te reflecteren op jouw aanpak in gesprek met collega. Dit schept ruimte voor aandachttraining en gedragsverandering.

    In de stilte reflecteer en observeer je jouw binnenwereld. Dit naar binnen keren met je aandacht, helpt om persoonlijke grenzen te ervaren en vervolgens aan te durven geven. Die zelfkennis zorgt ervoor dat we steviger in de schoenen staan. In die pauzes van werk en mensen, kun je opladen. Even alleen zijn, zorgt voor evenwicht in de dag. Om daarna juist effectief en extra efficiënt te kunnen werken. (Daarom geef ik graag deze stilte meditatie van 13 minuten.)

    Dat is werkelijk een vol leven! Helder en gevuld met energie, rust en ruimte. In evenwicht met jezelf, in balans met collega’s en werkgever.

    De vraag is of we met ‘druk zijn’ wel een vol leven realiseren.

    Er zijn nog meer oplossingen om ondanks een volle agenda, ontspannen te kunnen werken. Concrete tips en tools deel ik graag met je tijdens de workshop leef stressvrij! Ook binnen bedrijven en organisaties inzetbaar. Het biedt praktische oplossingen die niet of nauwelijks meer tijd kosten. En wel een positief effect hebben op het verminderen van spanning. Het brengt een nieuw referentiekader. Heb jij te veel stress? Verlies je grip op jezelf? Dan help ik graag door dieper te leren ontspannen en een andere manier van waarnemen.

    Het is fijn als je tips om stress te verlagen, hieronder deelt. Dat geeft anderen ontspanning tijdens hun werkzaamheden. Zo laten we samen ontspanning in de maatschappij groeien. Als dank ontvang je de

    7-daagse challenge; Timemanagement

    Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk. Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

    Bedankt voor je aandacht.
    Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »