Wat blijf jij anders doen na Corona?

Gedragsverandering is lang niet altijd eenvoudig. Het is voor veel mensen een hele uitdaging om discipline op te brengen om helder te prioriteren en zaken aan te pakken, er actiegericht voor te gaan. Wat doe je nu in deze coronacrisis anders en wat wil je graag zo houden, straks als de crisis voorbij is?

Veranderen

We willen wel graag zaken veranderen in ons leven en werk. Als het maar vanzelf gaat en we er niet voor hoeven op te offeren.. als het ons niet te veel kost… Als we er andere dingen voor moeten laten, voelt veranderen en vernieuwen vaak ingewikkeld. De intrinsieke motivatie om te veranderen moet heel sterk geraakt worden, willen we werkelijk wat veranderen.

Pas als we de pijn genoeg voelen,
gaan we een nieuwe richting op.

Pas dan doorbreken we een oud ritme en staan we open voor nieuwe structuren simpelweg omdat we gewoontedieren zijn.

Wat is voor jou de kern?

Vanaf het begin riep ik: de coronacrisis brengt ons tot de kern. Ik doelde daarmee op zaken die er werkelijk toe doen in het leven. Zoals gezondheid, onderwijs, zorg maar ook het werk van de waterschappen, electriciteits maatschappijen, vuilnisophaal diensten, sociale contacten, voedsel en wc-papier 😉
Op de één of andere manier voelen we door de beperking de prioriteit beter. Niet voor niets leggen veel twitteraars op dit moment de nadruk op het belang van een hoger salaris voor mensen in de zorg. We leren het nu pas beter waarderen. Dit blog schreef ik begin dit jaar hierover.

Anders

Veel is anders nu, dus we passen ons aan. Als ik om me heen beluister wat mensen nu tijdens deze crisis anders doen, is bijvoorbeeld: uitgebreider en gezonder koken, ansichtkaarten sturen, met vertraging voor meer rust zorgen, minder vaak boodschappen doen, minder prikkels opzoeken geeft juist ontspanning, andere mensen meer helpen, sociale contacten (online) intensiveren.
Dit zij privézaken waarin verandering een beter evenwicht brengt. Aan de hand van dit blog, kun je onderzoeken wat jij anders zou willen in je leven, voor meer balans tussen inspanning en ontspanning.

Vernieuwing

Ook zakelijk gezien kan de coronacrisis een kans zijn om vernieuwing in te zetten. We hebben nu een extrinsieke motivator om ons discipline te geven. Dat zorgt ervoor dat verandering nu werkelijk tot stand kan komen. Wat ik om me heen hoor van mensen is dat ze dit onder meer anders doen:

  • minder lang overleg,
  • efficiënter en praktischer het werk organiseren,
  • minder reistijd omdat thuiswerken het devies is,
  • alles niet doen wat niet persé hoeft, beter prioriteren.

In de crisis kunnen we gebruik maken van de extrinsieke motivator om oude patronen te doorbreken en vernieuwing in te zetten. Ik hoor dat veel mensen aangeven dat ze hopen dat het vliegverkeer niet meer zo toeneemt als vroeger. Ze hopen dat minder mensen in een auto de weg op gaan in vergelijk met voor de crisis. Ik hoor ze aangeven dat ze hopen dat bedrijven en overheden gezonde keuzes maken. Dat help ik ze ook hopen. Maar die keuzes zijn soms buiten de eigen cirkel van invloed, zoals auteur Steven Covey zou zeggen.

Cirkel van invloed

Kortom: wat is de invloed die je wel hebt? Wat zou jij willen veranderen? Je kunt deze vraag opsplitsen in zaken die je meer wilt doen in vergelijking met de jaren voor 2020. En je kunt kijken naar wat je juist minder wilt doen dan voorheen. Ik doe een aftrap en ben erg benieuwd naar jouw behoefte en keuze.

Wat doe je vanaf nu juist meer?

  • Gebruik maken van het nieuwe YouTube kanaal van het Zelfkennislab (waar Teamkennis een onderdeel van is) om lessen en lezingen te delen.
  • Via Skype en Zoom type-interviews, coaching en Zhineng Qigongles aanbieden.
  • Heldere keuzes maken tussen werktijd en ontspantijd.

Wat doe je vanaf nu juist minder?

  • Te veel tijd besteden aan content op social media plaatsen.
  • Te veel afspraken plannen overdag.

Wat wil je juist meer blijven doen en wat juist minder dan voorheen? Ik ben nieuwsgierig naar hoe je bewust gaat kiezen voor gedragsverandering. Door dit te delen in het onderstaand commentaarveld, inspireer je anderen en leren we samen beter prioriteren voor meer werkplezier.

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk. Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »