Waardeer jij jouw kwaliteiten?

Kwaliteiten en vanzelfsprekendheden.

Als je sommige collega’s een compliment maakt, wimpelen ze het met woord en gebaar weg. Overkomt jou dit wel eens? En, als je heel eerlijk bent: laat jij complimenten die je ontvangt ook echt landden?
Dat mensen het ingewikkeld vinden om complimenten te laten landden kan komen doordat:

  • Ze het lastig vinden om in het middelpunt of op een voetstuk je staan en heel zichtbaar te zijn.
  • Ze zelf vinden dat ze nog iets te leren hebben op het gebied dat jij expliciet waardeert.
  • Of omdat ze hun persoonlijke kwaliteiten niet onderkennen.

In dat laatste geval kan de oorzaak zijn dat een specifieke kwaliteit zo vanzelfsprekend is dat je er zelf nauwelijks van bewust bent. Ken jij jouw persoonlijke kwaliteiten? In hoeverre waardeer je ze en zet je ze bewust in?

Van optimisme naar overtuiging

Een collega die me waardeerde om mijn optimistische houding, ontving de non-verbale reactie: een vraagteken op mijn gezicht. Ik was me destijds nauwelijks bewust dat ik in de ogen van een ander optimistisch was. Het was voor mij zo vanzelfsprekend. Wat hierin een rol speelde, is dat ik er niets voor hoefde te doen. Deze kwaliteit ging me makkelijk af, het voelde daarom niet als verdienste. En als ik ergens geen moeite voor hoef te doen, verdien ik dan het compliment?
Je zou bijna kunnen zeggen dat hierachter de overtuiging zit dat alles wat in onze aard zit, niet gewaardeerd hoeft te worden. Herken je deze overtuiging? “Ach, ik ben nu eenmaal zo..”

Diploma en jubileum

We nemen onszelf mee op de werkvloer. Met onze natuurlijke aard, kwaliteiten en expertise. Voor die expertise hebben we moeite gedaan door middel van opleidingen afronden en ervaring opdoen. Daar hebben we ons extra voor ingezet en dat waarderen we maatschappelijk gezien. Het zijn nieuw verworven competenties. We vieren daarom terecht ieder nieuw diploma en jubilea in onze carrière.

kwaliteiten

Persoonlijke aard en kwaliteiten

Maar naast onze expertise nemen we -zoals gezegd- ook onze aard en kwaliteiten mee. Die kunnen blijkbaar zo vanzelfsprekend zijn dat we ze zelf nauwelijks bewust zijn, laat staan waarderen. Ik begeleid mensen in counselingstrajecten die twijfelen over zichzelf, onzeker zijn en toch niet of nauwelijks in de gaten hebben hoeveel moed ze aan de dag leggen.
Een ander voorbeeld is iemand die ondanks het leed dat een manager haar aandeed door onbegrip, zijn kwaliteiten kon blijven zien. Dit terwijl haar collega’s al lang afstand hadden genomen van deze bewuste manager en negatief spraken over hem.

Onlangs vertelde een deelnemer aan een in-company training dat hij het gevoel van falen kende als hij iets niet goed deed. Knap dat hij hierbij durfde te komen en open toe kon geven in de groep. Voor veel mensen is het eenvoudiger om jezelf bestraffend toe te spreken dan een compliment te geven. Daarmee doen we onszelf tekort. We belichten slechts één kant van het verhaal: alleen de negatieve kant…
We hebben allemaal een blinde vlek in onze eigen selectieve perceptie. De bril waardoor we naar de werkelijkheid kijken, brengt beperkingen met zich mee. Bijvoorbeeld over de kwaliteiten die anderen wel in ons zien. Het zijn onze persoonlijke competenties die we niet op waarde schatten vanwege die blinde vlek.
Ik sprak laatst bijvoorbeeld een perfectionist tijdens een training. Ze vertelde dat ze zichzelf bijna nooit een 8 gaf voor haar werk. Toen ik vroeg of haar 6 voor een ander een 8 zou kunnen betekenen, viel het kwartje en begreep ze hoe hoog ze de lat van nature legde. Als de blinde vlek is: dat je niet ziet hoe perfect je resultaat is, omdat het altijd beter kan. Dan mis je mogelijk: het zien en waarderen hoe goed jij het eigenlijk al doet!

Waarderen van kwaliteiten en natuurlijke aard

We worden aangenomen door werkgevers vanwege onze expertise maar ook vanwege onze persoonlijke visie op het werk. Alles wat ons zo makkelijk af gaat, onze natuurlijke aard en kernkwaliteiten nemen we mee in het werk. Deze zijn dus voor de werkgever even essentieel en waardevol als de aangeleerde expertise.
Waarom is het zo belangrijk om ook onze aard en kwaliteiten te waarderen?

  • Enerzijds omdat het maakt wie we zijn. Onze kwaliteiten maken ons bijzonder en uniek en bepalen mede dat jij de juiste vrouw of man op de juiste plaats bent!
  • Anderzijds omdat: alles wat je aandacht geeft groeit. Hiermee bedoel ik niet zozeer dat de kwaliteit zelf hoeft te groeien want die is er al. Wat je wel kunt ontwikkelen is meer zelfwaardering. De aandacht ligt bij de waardering zelf en niet zozeer bij de kwaliteit an sich. Daar krijgen we blije medewerkers van, die daardoor effectiever kunnen werken!

Bewust kiezen hoe je werkdag te evalueren

Aan het einde van een werkdag kun je terugkijken op twee verschillende manieren. Je kunt kijken naar wat er niet goed ging en je kunt kijken naar wat wel lukte. Je kunt in je hoofd bezig zijn met alles wat nog niet af en gerealiseerd is of je kunt er bewust voor kiezen om aandacht te schenken aan wat je hebt kunnen betekenen voor je team en je organisatie. Kortom: zet jij als je terugkijkt op je werkdag een negatieve of een positieve bril op? Wat is het effect van de bril die je op zet? Het zal mijn optimisme zijn; maar volgens mij geeft de positieve bril je meer zin in je volgende werkdag en brengt meer zelfwaardering.
Niet dat we naast onze schoenen moeten gaan lopen. Zeker niet! Maar iets meer aandacht voor persoonlijke kwaliteiten van alle teamleden kan zorgen voor meer arbeidsplezier. Je voelt je van nut en je productiviteit kan zo groeien.

Aandachttraining

Dus, ga jij de uitdaging aan om jezelf te trainen in een positieve kijk op je arbeidsresultaten? Plaats dan een kaartje op je bureau met bijvoorbeeld de vraag:

  • Wat is me vandaag goed gelukt?
  • Wat heb ik vandaag goed afgerond?
  • Waar lag vandaag mijn kwaliteit?
  • Wat heb ik voor collega’s kunnen betekenen?

Kies een zin die bij jou past en sluit elke werkdag af met deze korte evaluatie. Laat het positieve antwoord ook echt landden in je lijf. Voel wat het met je doet om deze waardering uit te spreken. Ervaar je het compliment werkelijk? Dan is het tijd om te ontspannen en aan je vrije avond te beginnen. 🙂

Ik ben nieuwsgierig naar de kwaliteiten die passen bij jouw ware aard. Hoe ben je ze bewust geworden?
Wil je jouw competenties in het commentaarveld met anderen delen om hen te inspireren? Wil je jouw antwoord met me delen het in onderstaand commentaarveld? Zo laten we samen onze kwaliteiten groeien om waardevol werk in onze wereld te brengen!

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk.
Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »