Voorkom jij een burn-out?

Hectiek, stress en hoge werkdruk

We staan misschien niet altijd stil om te reflecteren op ons leven. De waan van de dag kan ons overspoelen en als dat te lang duurt, zelfs ziek maken. Burn-out komt veel voor en het herstelproces heeft tijd nodig. In hoeverre is jouw leven in balans?

Stil staan en reflecteren

Eind 2018 reflecteerde ik op mijn bedrijf door zo helder en ontvankelijk mogelijk te kijken naar wat het Zelfkennislab en Teamkennis bieden. Daar kwam de conclusie uit dat ik mensen grip wil geven op hun gedachte, gevoel en gedrag: een verhoging van hun zelfmanagement. De methode van aandachttraining zorgt ervoor dat mensen hun aandacht van buiten naar binnen leren richten. Het gevolg is dat ze hun behoefte eerder opmerken en minder snel over persoonlijke grenzen gaan.

In een boeiend artikel in het tijdschrift Flow (2-2019) werd de directe link gelegd tussen (het voorkomen van) een burn-out en aandacht naar binnen richten en aandachttrainen. Ze schreven over burn-out:

Door zo’n periode van gedwongen naar binnen gaan en reflecteren, krijgen mensen het gevoel dat ze veel meer grip op hun leven hebben. Ze gaan meer van binnen naar buiten leven, in plaats van andersom.

–Machteld van den Heuvel (psycholoog en onderzoeker naar inzichten na een burn-out)

Bewust leven: bewust kiezen

Misschien zie je om je heen ook dat veel mensen niet altijd heel bewust leven, niet veel nadenken of helder kiezen wat bij hen past. Ze doen soms wat ze denken dat zo hoort, wat ze anderen zien doen. Het gevolg is dat ze daarbij hun persoonlijke behoefte niet voelen en over hun eigen grenzen gaan. Wanneer je dat te vaak doet kan een burn-out op de loer liggen.

Jezelf voorbij rennen

Een burn-out of een ander soort periode waarin je moet stil staan, kan je erop wijzen dat andere dingen dan je in eerste instantie dacht, belangrijk zijn.
Je leert wat grenzen zijn en voelen hoe het echt met je gaat.

–Machteld van den Heuvel

De winst van stil leren staan en reflecteren is onder meer het ontdekken van jouw eigen kernwaarden, je behoefte, dat wat zin geeft aan je leven. Ook (of misschien wel juist) tijdens werktijd. Als je geen rekening houdt met je eigen behoefte ren je jezelf voorbij.

Kernwaarden: de reden dat je hier bent. Zingeving is een soort graadmeter voor je welzijn en energie en iets wat je soms kwijtraakt in de ratrace van het dagelijks leven.

–Machteld van den Heuvel

Zelfmanagement: evenwicht tussen discipline en eigen behoefte

Al eerder schreef ik een blog over het belang van zingeving. Deze vind je hier. Omdat een week veel werkuren kent, is het van belang om veel zinnigs te kunnen betekenen in je werk. Ieder vak kent natuurlijk minder aantrekkelijke kanten. Groei in zelfmanagement maakt het mogelijk om die steeds sneller aan te pakken. Geen uitstelgedrag meer vertonen bij moeilijke of nare klussen maar het direct daadkrachtig, gedisciplineerd aanpakken. Op die momenten stap je even over je eigen grens heen om productief en efficiënt te werken.
Evenwicht tussen eigen behoefte en discipline realiseer je alleen, wanneer je op andere momenten voor jezelf opkomt en ‘nee’ zegt tegen een opdracht. Je kijkt dan welke collega deze opdracht, leuker vindt, beter of sneller kan. Door middel van delegeren maak je gebruik van elkaars kwaliteiten.

Trainingen van model naar methode

In trainingen werk ik met een team aan ontwikkeling van bijvoorbeeld: assertiviteit, prioriteren, met uitstelgedrag omgaan, ‘nee’ leren zeggen of transparant communiceren. Deelnemers worden zich bewust van (verschil in) persoonlijke behoeftes waardoor de mate van zelfsturing in teams groeit. Naast reguliere modellen om deze thema’s uit te werken zet ik korte mindfulness technieken in.

Dit ontstond nadat ik mijn eigen behoefte om ‘aandacht naar binnen te richten’ serieus nam. Ik merkte het effect van de eenvoudige oefeningen in aandachttraining: deelnemers kregen meer rust in hun hoofd, minder stress waardoor helder prioriteren bereikbaar wordt. Je kunt zeggen dat modellen ons inzicht geven maar weinig gedragsverandering bieden. Terwijl de mindfulness-methode ons leert hoe we automatismen kunnen veranderen. De methode versterkt de modellen ten behoeve van professionele ontwikkeling.

Het is raadzaam om het ‘stil staan’ te integreren in de dagelijkse dingen. Probeer elke dag een moment te nemen om je aandacht naar binnen te richten. Concentreer je op je gevoel, je ademhaling en je lichaam: hoe gaat het nu echt met mij? Wat heb ik nu nodig?

–Machteld van den Heuvel

Nut van mindfulness

De meerwaarde hiervan is dat mensen stil leren staan, hun hoofd leeg leren maken. Onderzoeken toonden aan dat na een dergelijke gedachte-pauze, medewerkers productiever werden. Door in de gedachtestroom focus aan te brengen, vergeten mensen minder. De concentratie verbetert aanzienlijk, zo is ook mijn persoonlijke ervaring met het werken met mindfulnesstechnieken. Deze stressreductie zorgt voor een preventieve benadering tegen burn-out.

Het mooie aan technieken om naar binnen te keren is dat veel ervan je geen extra tijd kosten. Bijvoorbeeld:

  • terwijl je wacht bij het kopieerapparaat even je ademhaling volgen
  • of als je naar het koffiezetapparaat loopt, opletten hoe je voeten bewegen
  • of tijdens een vergadering kort waarnemen hoe je hartslag gaat.

Ik nodig je uit om deze eenvoudige oefeningen van je aandacht naar binnen richten te koppelen aan dagelijkse gewoontes. Zo train je jezelf in je hoofd even gedachtenvrij maken. Veel losse minuten oefenen per dag levert je meer rust, helderheid en concentratie op dan dagelijks een kwartier mediteren. Je richt je aandacht en krijgt focus in je dag en je werk.

Vóór mijn burn-out leefde ik niet naar mijn kernwaarden, ik volgde een pad waarvan waarvan ik dacht dat het zo hoorde.

–Maaike Helmer (journalist)

Ze leerde dit dus van haar burn-out. Nu jij dit leest kun je daar je voordeel mee doen. Je kunt nu reflecteren op wat voor jou essentiële kernwaarden zijn. Bijvoorbeeld aan de hand van de vraag: Hoe zou je graag willen terugkijken op je leven als je oud bent? Stel je bent aan het eind van je leven; wat zou je de wereld hebben willen geven en wat had je graag willen ontvangen?

Ik ben nieuwsgierig naar wat jou ontspanning gaf in je werk?

Als je deze ervaring met me deelt in onderstaand commentaarveld, inspireer je anderen en realiseren we samen efficiënte communicatie voor meer werkplezier.

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk. Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »