Vind meer plezier en zingeving in je werk!

Hoe breng jij zingeving aan in je werk?

Ken je dat: onbekenden die je ontmoet, vragen op feesten en partijen vaak eerst naar wat je doet in het dagelijks leven. Jouw zingeving zegt echter vaak meer over je dan je professie. Kortom: wat we doen zegt niet altijd iets over hoe we het doen. Hoe breng jij zingeving mee in je werk?

Belang van zingeving binnen werkcontext

“Waarom is zingeving zo belangrijk in een werksetting?” vraag jij je wellicht af. Laten we starten met wat zingeving eigenlijk is, om het concreter te maken.

Zingeving is de behoefte dat wat we doen in het leven een waarde heeft.

Zingeving kent dus een bredere betekenis dan alleen levensbeschouwing in de zin van geloofsovertuiging.
Werk heeft waarde. Onder meer om ons te kunnen voorzien van ons dagelijks ‘natje en droogje’ en onderdak. Soms ervaren we de inhoud van ons werk niet helemaal als waardevol. Een aantal taken binnen je functie zijn hopelijk inspirerend om te doen. Maar andere werkzaamheden vind je misschien saai, ingewikkeld of zelfs vervelend.

We brengen iedere week veel tijd door met werken. Dus is het belang van zinvol een bijdrage te kunnen leveren aan je organisatie en onze maatschappij een must. Hoe is -binnen jouw werkzaamheden- de balans tussen zinvolle en zinloze taken? Voelt het als een gezond evenwicht voor een prettige arbeidssatisfactie? We gaan nader onderzoeken hoe we kunnen zorgen voor een fijn evenwicht.

zingeving in werk

Wat brengt jou zingeving?

Om een goed evenwicht te ervaren is het van belang om te weten waaraan jij persoonlijk zingeving ontleent. Ieder mens is uniek, wat met zich meebrengt dat je op onderzoek kunt gaan naar wanneer iets voor jou van waarde is. Voorbeelden zijn:

  • 1. als iets gestructureerd, gedetailleerd en correct is
  • 2. wanneer je iets voor een ander kunt betekenen
  • 3. als je succes kunt behalen en zichtbaar bent
  • 4. als het esthetisch gezien je goedkeuring kan wegdragen
  • 5. wanneer iets goed doordacht en uitgediept is
  • 6. wanneer het in ieders belang is en vooruitgedacht in alle facetten
  • 7. als het inspirerend en innovatief is
  • 8. als het duidelijkheid en empowerment geeft
  • 9. wanneer alle teamleden tevreden zijn en het harmonie brengt

Zingeving: het zoeken naar de betekenis, het doel, het nut van het leven

Zingeving toevoegen aan taken

Wanneer jij je bewust bent wat voor jou van betekenis is, kun je dit gericht toevoegen aan de -voor je gevoel- zinloze werkzaamheden. Van bijvoorbeeld het opruimen van de vaat wordt misschien niemand echt blij. Maar wanneer jij beseft dat collega’s het fijn vinden als het gedaan is, brengt het vast een ander gevoel met zich mee.
Kortom: in dit voorbeeld is de waarde ‘hulpvaardigheid’ heel bewust toegevoegd aan een saaie taak. Je krijgt zo keuzevrijheid om óf te klagen over de vaat en het feit dat niemand het opruimt, óf om het zelf aan te pakken en beseffen dat collega’s er blij van worden.
Twee verschillende mindsets met een totaal ander resultaat!

Ook het toevoegen van -voor jou- zinvolle factoren, zijn relevanter dan je wellicht op in eerste instantie beseft. Voorbeelden hiervan zijn: heerlijke muziek op de achtergrond, een inspirerend kunstwerk aan de muur, bloeiende planten om je heen, een pakkende quote of fijne foto’s op je bureau. Kies vooral wat voor jou werkt; wat jouw werkdag aantrekkelijker en waardevol maakt.

Afwisseling in werkzaamheden

Zingevende activiteiten afwisselen met pittige, taaie of saaie klussen, brengt meer evenwicht in je werkdag. Door bijvoorbeeld jezelf te belonen na het afmaken van een saaie of stevige klus met een korte pauze. Wanneer je een kick hebt gekregen van een inspirerend bilateraal overleg, kun je met die energie wellicht sneller en doeltreffender een taaie klus wegwerken. Afwisseling zorgt voor evenwicht. Zeker als je de ogenschijnlijk zinloze klussen aangaat, afmaakt en dat als een overwinning op jezelf leert zien. Je zelfmanagement groeit! Jezelf waarderen maakt op zich al dat je meer zin krijgt en zin ervaart. Dit heeft een positief effect op de werkdruk en eventuele stress.

Ik kan nog veel meer factoren noemen die ons van zin voorzien. Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar jouw verhaal. Hoe zorg jij voor een waardevolle, nuttige werkdag? Wil je jouw antwoord met me delen het in onderstaand commentaarveld? Zo realiseren we samen meer zingeving en plezier op de werkvloer!

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk.
Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Wil je dit in het commentaarveld met anderen delen om hen te inspireren?
Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »