Twijfel over je leiderschap?
Van: ‘ik twijfel over mijn leiderschap’ naar ‘ik ben een goede leidinggevende!’
- Zelfmanagement: een eigen koers realiseren, rekening houdend met de eigen sterke en zwakke kanten.
- Teammanagement: afstemmen op individuele behoeften van teamleden
Ik focus in dit blog op deze twee aspecten en laat dus andere invloeden, zoals bijvoorbeeld de mate van groepsdynamiek kunnen zien en hanteren, achterwege.
Je moet eerst jezelf goed kunnen managen, alvorens je een ander kunt managen.
Zelfmanagement betekent je bewuster worden van jezelf en je automatische patronen. Niet in de hectiek van de dag meegaan maar alert en helder beslissingen kunnen nemen. Beseffen welke keuze uit jouw persoonlijkheid voortkomt of wat in belang van het hele team is. Een hoog gehalte aan zelfmanagement brengt daarom minder timemanagement problematiek met zich mee. Door groei in zelfmanagement, ontwikkelt het zelfvertrouwen zich ook ten positieve. Je leert omgaan met faalangstige gevoelens en de relativiteit ervan waar te nemen.
Het enneagram vormt hierin een krachtige methode voor zelfactualisatie. Dit omdat we naast werken aan gedragskenmerken, kwaliteiten en vanzelfsprekendheden ook juist werken met de diepste drijfveren: de motivatie achter gedrag. Hierdoor is de ontwikkeling in het professioneel functioneren permanent.
If you change the way you look at things, the things you look at change.
De onderliggende vraag is steeds: hoe kijk jij naar de werkelijkheid? Hoe duid jij een situatie en hoe relatief is dat? Na de inzichten die tijdens dit proces als kwartjes vallen, draait het counselingstraject om het leren omgaan met je eigen automatische patronen en valkuilen. Je valkuilen kunnen hanteren tijdens het handelen op de werkvloer en daadwerkelijk, concreet je nieuwe competenties in kunnen zetten daar waar nodig.
3. Ik denk dat ik een goede leidinggevende ben
Het tweede aspect: teammanagement, kan pas groeien wanneer de manager kan onderkennen dat eigen vanzelfsprekendheden lang niet altijd de vanzelfsprekendheden van verschillende medewerkers zijn. Het enneagram kan hierin van waardevolle betekenis zijn, om te ontdekken hoe collega’s naar de situatie kunnen kijken.
We kunnen spreken van 9 brillen waardoor we naar de werkzaamheden kijken. Kortgezegd is aan te geven wat verwachtingen van teamleden zijn, die door een andere typebril de werksituatie beschouwen.
Wat zijn verschillende behoeften en van teamleden waaraan een manager in hun ogen moet voldoen om een goede leider te zijn?
- Type 1 * accuratesse, doelgericht, consequent en respectvol communiceren
- Type 2 * complimenteus, vanuit een gevoel van wederkerigheid leiding geven
- Type 3 * resultaatgerichtheid, efficiëntie, oog voor succes en ambitie
- Type 4 * aandacht voor eigenheid, verbinding en de gevoelswereld
- Type 5 * cognitief ingesteld, structuur en ruimte, privacy bewakend
- Type 6 * congruent, anticiperend en aandacht voor worst-case-scenario’s
- Type 7 * ruimte voor diverse ideeën, snelheid en enthousiasme
- Type 8 * duidelijk, respectvol, to-the-point en stevig
- Type 9 * overzichtelijk, waardering, oog voor harmonie en nuancering
Je zou bijna denken: ‘dat is een onmogelijke taak om aan al die verwachtingen te voldoen’. Het besef van deze waarden zijn echter al helpend om je aandacht ervoor te laten groeien. Zo kreeg ik door zelf te werken met het enneagram veel meer zicht op het belang van privacy, verlangen en trots. Eerder had ik daar niet veel oog voor, nu kan ik zeggen dat mijn zelfmanagement daarin aanzienlijk is vergroot.
4. Ik ben een goede leidinggevende!
Op het moment dat het vertrouwen over leiderschapscapaciteiten gegroeid is, wordt het traject afgebouwd en kan de manager stevig op eigen benen staan. Het moment dat iemand met geloof en vertrouwen in eigen kunnen uitspreekt: “ik ben een goede leidinggevende!”, is een dankbaar moment voor beide partijen. Ik vier dan met de coachee het succes, het eindresultaat van het traject.
Ben je nieuwsgierig naar waarmee jij persoonlijkheden kunt triggeren of wat verschillende communicatiestijlen of details zijn binnen de persoonlijkheidsstructuren? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
In het commentaarveld lees ik graag wat voor jou zelfmanagement betekent en hoe je dit toe past. Met dit voorbeeld inspireer je anderen!
Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de
7-daagse challenge; Timemanagement
Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk.
Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.
Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!