Timemanagement vraagt om bewust kiezen. Hoe realiseer je dat?

timemanagement en bewust kiezen:


In deze drukke tijden is het een hele uitdaging om tot een optimaal timemanagement te komen. Dit vraagt om bewust te kunnen kiezen, dus om een hoog niveau van zelfmanagement. Hoe realiseer je dat?

Binnen mijn counselingpraktijk ontmoet ik mensen die een onderdeel van hun werkzame leven willen veranderen. Thema’s voor doelstellingen zijn bijvoorbeeld:

  • zich beter willen profileren
  • pro-actief leren handelen en innovatieve initiatieven nemen
  • efficiënt en overzichtelijk communiceren
  • cirkel van invloed kunnen vergroten
  • met werkdruk en stress leren omgaan

mensen zijn gewoontedieren

Veel mensen zijn gewoontedieren. Zelfs als je steeds variatie wilt, is die variatie een ingesleten gewoonte geworden. Op het moment dat mensen een traject van counseling starten, zijn ze zich bewuster dat ze een andere koers willen varen. Vaak worden we ons bewust wanneer we last ervaren, als de draaglast onze draagkracht overstijgt. Dan pas willen we veranderen en aan ons functioneren werken. Dan pas vinden we de daadkracht en het doorzettingsvermogen om tot verandering te komen.

Dit lukt als de intrinsieke motivatie groot genoeg is. Het wordt succesvol als we wakker zijn en ons bewust worden van de consequenties die bepaalde keuzes met zich mee brengen.

timemanagement en bewust kiezen

Maar wakker worden kan NU ook: je kan bewust kiezen!


Jij kan nu, terwijl je dit blog leest, voor jezelf nagaan welke keuzes bepaalde (ongewenste) consequenties met zich meebrengen. Keuzes die we vanzelfsprekend vonden, kunnen we opnieuw in overweging nemen.
Welk element uit jouw werkzaamheden zou je bijvoorbeeld aan willen passen? Hoe vaak, waar en wanneer kijk je naar je email? Wat zou je aan je functioneren willen veranderen? Hoe ga je om met je smartphone?

nu bewust kiezen met drie basisvragen

Je kunt met onderstaande drie basisvragen op de vraag reflecteren die voor jou het meest van toepassing is.

  • Hoeveel tijd, energie of geld kost je dat?
  • Wat levert het je op? Wat brengt het je?
  • Hoe zou het anders kunnen? Welke actie is daarvoor nodig?

Wat merk je nu terwijl je dit leest? Zou je sommige kleine gewoontes anders willen? Oftewel, welke oude vanzelfsprekendheid kost jou nu te veel en brengt je te weinig?

Natuurlijk is met deze eerste stap je timemanagement nog niet verbeterd en je zelfmanagement nog niet gerealiseerd. Maar zonder deze eerste stap bewust te zetten, volgt er geen tweede stap of verandering. Het enige dat werkt, is in actie komen en de eerste beslissing te nemen!

Gisteren tijdens het paasdiner, spraken we in familieverband over wat in maatschappelijke context, consequenties zijn van wel of juist niet bewust keuzes maken. Het gaat te ver om hier uitgebreid iets over te schrijven in dit blog. Maar je kan je wellicht voorstellen dat de invloed enorm is.

Maatschappelijke vernieuwing, start met jouw verandering!

Hoe wil jij verandering aanbrengen in je planning of functioneren? Hoe zet jij jouw veranderkracht in? Als je ondersteuning nodig hebt in het aanleren van een nieuwe competentie, ben ik er voor jou. Daarover is hier meer te lezen.

Ik lees graag jouw keuze, je eerste stap in het commentaarveld. Dit in het commentaarveld verwoorden, helpt jou je uiteindelijke doel te behalen omdat jij je wens tastbaar en zichtbaar maakt.

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk.
Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »