Outside the box denken
Hoever denk jij buiten het referentiekader?
Outside the box in de maatschappij
Als we te ver buiten de referentiekaders van de maatschappij denken, vallen we tussen het ‘wal en het schip’. Als we té creatief denken en doen, komen we in het meest extreme geval, aan de rand van de samenleving terecht. Dat is absoluut niet wat we willen en daar kan (on)bewust zoveel angst voor zijn, dat we ons het liefste terugtrekken in de box, in de veiligheid van bestaande kaders.
De angst kan bijvoorbeeld zitten in dat we niet precies weten waar de rand van de box is. Hoe kunnen we buiten geijkte kaders denken, als we niet precies weten wat die kaders omvat? Deze angst kan zorgen voor een weerstand tot verandering.
Outside the box binnen de organisatie
Ook binnen organisaties liggen referentiekaders niet altijd even helder. Vernieuwing is ok, maar vaak moet de nieuwe creatieve oplossing wel in een straatje passen. Een straatje van wie, van het team, de manager of misschien van de directeur? Hoe zelfsturend mag je zijn? Of bestaat de zelfsturing in jouw organisatie enkel op papier?
Ik hoor mensen regelmatig vertellen dat ze bang zijn om hun baan te verliezen. Passen ze nog wel binnen het team, binnen de bestaande kaders? Blijkbaar speelt angst binnen veel organisaties een rol.
Ondanks deze belemmering is er soms de behoefte om buiten de kaders te werken. Hoe realiseer je dat dan? We kijken naar een eerste essentiële stap.
Om iets los te laten,
moeten we het eerst kunnen vastpakken
Met andere woorden: dat wát we anders willen, moet eerst helder worden. De kaders ‘pakken we vast’ om er daarna voor te kiezen, het vanaf nu bewust anders te doen.
Welke duidelijk is nodig voordat we buiten het bekende stramien kunnen denken?
- Wat de geldende afspraken en regels zijn, tot hoever we mogen en kunnen gaan
- Wie de regels en afspraken bepalen, wie verantwoordelijk is
- Hoeveel ruimte er is om buiten de kaders te werken, wat de grens is
- en op welke facetten van de werkzaamheden creatief denken wordt gewaardeerd.
Duidelijkheid over deze gegevens, maakt dat we weten wát de box is. Dan pas realiseren we wat erbinnen of erbuiten valt. We worden ons bewust van de randvoorwaarden. Die kaders brengen ons vrijheid. Vrijheid om te kiezen en creatief te werk te gaan.
Outside the box en de persoonlijke capaciteiten
Outside the box denken en creativiteit, zijn belangrijke competenties voor professionele ontwikkeling. In plaats van oplossingen te kopiëren kom je met deze competentie tot innovatie.
Kaders geven duidelijkheid. Sommige persoonlijkheden hebben veel behoefte aan duidelijkheid van kaders. Andere mensen hechten minder aan afspraken en regels of ze worden zelfs getriggerd door te veel beperking en kaders. Je kent vast wel collega’s die ‘gewoontedieren’ zijn of juist collega’s die innovatie als eerste natuur hebben. Sommige collega’s uit die laatste groep kunnen worden getriggerd door welke box dan ook. Herken je dat? Ze willen vrijheid en zelf kunnen bepalen. Hun norm is waarschijnlijk;
Instead of thinking outside the box,
get rid of the box.
Ontwikkeling en balans
Outside the box denken, is mijns inziens juist dát doen wat nieuw en onnatuurlijk voor de persoon zelf is. We verwarren het vaak met doen wat maatschappelijk of organisatorisch gezien niet gewoon is. Maar non-conformeren kan een natuurlijk automatisme voor jou of mij zijn. Kortom: conformeren en creatief denken is voor de één een nieuwe competentie en voor de ander een gewoonte, een natuurlijke attitude.
Je kunt zeggen dat persoonlijke voorkeur en capaciteiten van medewerkers behoorlijk van invloed zijn op de mate waarin iemand al dan niet buiten kaders kan denken. Het gaat uiteindelijk daarom niet zozeer om binnen of buiten de team of organisatorische lijntjes kleuren. Outside the box denken draait om buiten je eigen lijntjes kleuren.
In mijn praktijk komen mensen met die vragen bij mij: ‘help me vernieuwend, innovatief en creatief te werken’ of juist de andere kant: ‘help me te conformeren, me aan te passen’. In een coachtraject begeleid ik hen en leren ze nieuwe competenties aan. Nieuw gedrag leren mensen aan in stappen door:
- te exploreren naar belemmerende overtuigingen
- te onderzoeken hoe deze het ideale zelfbeeld beïnvloeden
- naast oude waarden ook nieuwe waarden kunnen implementeren
- de waarde inzien van een nieuwe levensvisie en
- vervolgens nieuw, bijpassend gedrag te trainen.
Begrijp me goed, het gaat niet om dat je natuurlijke aard fout zou zijn. Het gaat om het ontvangen van aanvullende overtuigingen, waarden en capaciteiten. Wanneer we leren zowel creatief én behoudend te zijn, ontstaat er werkelijke keuzevrijheid. Vrijheid om te kiezen wanneer creativiteit efficiënt is en wanneer juist behoudend zijn effectief is. Wanneer we conformisme én non-conformisme tot onze beschikking hebben binnen ons palet van gedragingen, zijn we beter in staat om niet vanuit een automatisme te reageren. We krijgen vrijheid in denken, voelen en doen. Zodat we beter afgestemd kunnen bepalen wat effectief is binnen de teamsamenwerking.
Uiteindelijk draait het om een juiste balans tussen dingen doen vanuit je persoonlijke automatisme én aansluiten binnen je team en organisatie. Die balans is pas werkelijk vernieuwend!
In het commentaarveld lees ik graag hoe het jou lukt om outside the box te werken.
Met dit voorbeeld inspireer je anderen!
Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de
7-daagse challenge; Timemanagement
Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk.
Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.
Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!