Meditatie versterkt leiderschap

Belachelijk om tijdens communicatietrainingen aan bedrijven meditatie-oefeningen mee te geven? Dat softe gedoe is toch niet passend in een organisatie! Ik begrijp dat je die mening hebt. Zo begon het bij mij ook.

Verleden

Zo rond mijn 19e kwam ik voor het eerst in aanraking met mediteren tijdens een opleiding voor Agogisch Werk. De rollercoaster in mijn hoofd kon nog niet eens een paar seconden tot stilstand komen. En dat deelde ik destijds ook met enige stevigheid mee aan docent en groep. Lang leve het heftige discussiëren in de puberteit 😉

Ik besefte nauwelijks hoeveel last ik had van die overactieve gedachte-stroom. Terugkijkend identificeerde ik me waarschijnlijk met het snelle denken. Het was onderdeel van mij, was er zelfs trots op…

Nadelen wandelend hoofd

Tot ik meer oog kreeg voor de nadelen ervan. Van de hak op de tak springen in communicatie, waardoor anderen me niet begrepen. Veel dingen vergeten, daarin de plank misslaan in samenwerking. En wat dacht je van ergens tegen aanlopen/fietsen of vallen simpelweg omdat ik in gedachten was. Het bracht me zelfs in ziekenhuizen terecht. In de loop der jaren kreeg ik meer last van het overactieve brein, ervaarde meer stress.

Leren mediteren was natuurlijk een brug te ver. Maar als het op mijn pad kwam, deed ik mee. Ik werd onrustig van al die rust, van het stilzitten en het idee dat mijn hoofd leeg moest en zou. Want dat dacht ik toen nog, dat mediteren betekent: gedachten stoppen. Dat lukte nog geen halve minuut.

Daarom leer ik tijdens communicatietrainingen in organisaties ook niet hoe mensen stil moeten zitten en gedachten moeten stoppen. Dat ‘moeten’ werkt natuurlijk averechts. En stilzittend mediteren terwijl mensen dit (thuis) echt niet allemaal gaan doen, kost alleen maar tijd. Hiervoor zijn passende effectieve, korte oefeningen die geen extra tijd kosten maar wel ontspanning opleveren. Ik zet activiteiten die mensen op een dag sowieso al doen, om in mindfulness-oefeningen. Dat is efficiënt en te implementeren in het dagelijks leven.

Heden

Omdat ik me realiseerde dat er naast een wandelend hoofd zijn (beluister hier de podcast erover) zoveel meer bestaat, startte ik vanaf 2015 met Zhineng Qigong, een Chinese bewegingsleer. Vaak kwam de gedachte op “Waar ben ik hier in hemelsnaam mee bezig..?”. Doorzetten lukte toch, omdat ik de bewegingen prettiger vond dan fanatiek sporten. Omdat ik opmerkte dat ik na de les me lekker voelde in mijn lijf. En omdat deze manier van bewegend mediteren me makkelijker afging dan stil zitten. Lang verhaal kort, is dat ik zo enthousiast werd dat ik bij de opleiding voor docent, leerde lesgeven. Zhineng Qigong nu door mag geven tijdens (online) lessen en workshops.

Aandachttraining

Ik leerde onder meer dat mediteren niet zo zeer het stil zijn van de gedachten is. Maar meer het kijken naar jezelf van binnenuit. Het lef hebben met aandacht aanwezig te zijn in het lichaam. Deze aandachttraining zorgt voor vergroting van concentratie, bewustwording en zelfkennis. Aanwezig zijn in het lichaam, maakt dat lichaamssignalen opgepikt worden en grenzen helder worden. Er is meer respect voor signalen als honger, dorst, slaap en vele subtiele signalen. Daarmee ben je een burn-out voor.

Jezelf waarnemen kan zelfs met open ogen. Uitzoomen noem ik het. Je neemt afstand van jezelf door te ontdekken hoe subjectief persoonlijke waarneming is. Gekleurd door eigen unieke referentiekaders.

De winst is het eerder kunnen herpakken wanneer ik verzand in oude vast communicatiepatronen. Aan de hand van deze methode leerde ik veel nieuwe competenties aan. Het effect van aandachttrainen is inmiddels minutenlang stilte in mijn gedachtestroom. Er komt ontspanning: meer aandacht en ruimte voor de alphagolven in mijn brein (in deze podcast leg ik uit wat ontspanning werkelijk is).

Toekomst

In de herfst van 2020 merkte ik tijdens beoefening Zhineng Qigong dat ik bewoog en mezelf ineens kwijt was. Ik was er even een moment niet. Alsof ik oploste in het niets, alsof ik opgenomen werd in het geheel. Niet zoals vroeger dat ik mezelf verloor in mijn gedachtestroom en niet of nauwelijks aanwezig was in mezelf. Lastig in woorden te vatten, maar het voelde eerder als een paar seconden alles zijn, de eenheid kunnen voelen.

Misschien denk je: “dat is mooi voor je Vick, maar wat heb ik hier nu aan?”. Als ik over de toekomst denk, kan meditatie alleen maar meer verdieping brengen. 30 jaar geleden had ik nooit kunnen geloven dat ik hier nu sta. Het ontwikkelproces van de weerstand tegen mediteren tot het lesgeven nu, is me dierbaar. Omdat het een proces van vallen en opstaan is geweest. Maar met name wat het me in mijn dagelijks werk brengt aan concentratie en versterking van leiderschap.

Leiderschap

Dat ik in communicatie met anderen mezelf waarneem en mijn zinnen of acties eerder kan stoppen waar nodig. Die verhoging van zelfmanagement verbetert het prioriteren en timemanagement enorm. Het besef dat ik veel meer ben dan mijn gedachten of visie, maakt dat ik me minder hecht aan mijn mening. (Ja, dat riep bij mij 10 jaar geleden ook grote irritatie op..) De relativiteit van alles wordt zichtbaarder. Dat laatste groeit meer en meer, zie ik ook bij mensen die ik coach.

Stap voor stap ontstaat er meer ontspanning in de persoonlijkheid die mensen denken te zijn. Dan komt er rust in wat werkelijk belangrijk is in werkzaamheden en communicatie. Stress laat los en productiviteit groeit. Dat is waarom ik aandachttraining in korte oefeningen meeneem voor bedrijven. Zodat deelnemers (naast concrete tips en trucs) leereffect hebben op zowel het korte als het lange termijn. Wat ik voor de toekomst zie, is dat de meditatie verder verdiept en ik steeds meer rust en ruimte in mezelf kan vinden. Hoe hectisch de situatie ook is. Dat ik de stilte durf toe te laten en steeds minder ruzie met tijd maak.

Ik ben benieuwd hoe jouw ervaring met meditatie en mindfulness is. Wat heeft het jou gebracht in je dagelijks werk? Laat je me dat weten in onderstaand commentaarveld? Fijn om dat samen te delen en leiderschap te stimuleren. Het zorgt voor efficiënte effectieve communicatie op de werkvloer.

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk. Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

2 reacties op “Meditatie versterkt leiderschap”

  • Gertrüd schreef:

    Meditatie is voor mij waarnemen zpnder oordeel. Het hoeft niet stil te worden en toch is dat wat uiteindelijk ontstaat, meer stilte en ruimte. Maar wat het mij vooral heeft gebracht is meer compassie, voor mezelf en daardoor ook voor de ander. Dit heeft mij in mijn werk met mijn cliënten geholpen om ze beter te kunnen horen in hun hulpvraag, te vertrouwen op hun eigen kracht, en de zwaarte of verantwoordelijkheid niet over te nemen. Het ontstane bewustzijn brengt begrip van jezelf en de ander in het contact.

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Dankjewel Gertrüd, wat heb je het proces prachtig mooi beschreven. Jan Geurtz laat mensen ook veel met open ogen mediteren om het gewaarzijn te trainen. Waardevol om te beoefenen vanwege het effect dat jij zo helder beschrijft. Het ontstane bewustzijn welke je noemt, zorgt voor grote groeistappen in timemanagement en stresspreventie. Het E-book dat ik je stuur gaat daar ook over. Ik hoop dat het je boeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »