Je persoonlijkheid mee naar het werk?

Ik ben thuis anders dan op mijn werk!

Dit hoor ik mensen vaak roepen als ze horen dat ik onder meer enneagramtrainer ben. Het enneagram is een psychologisch, dynamisch model met 9 typen, 9 verschillende drijfveren. Mensen hebben soms het gevoel thuis een ander type te zijn dan op het werk, een andere persoonlijkheid te hebben. In hoeverre klopt dat?

Arbeidsethos

‘tuurlijk hang je thuis wel eens op de bank, laat je de boel de boel. Terwijl je op het werk meer een arbeidsethos hoog hebt te houden. Ik noem dit vaak: “je hebt op het werk een ‘werkjasje’ aangetrokken”. Er klinkt soms angst in door als mensen benoemen dat ze thuis anders zijn. Alsof ze niet willen dat collega’s of managers weten dat ze thuis goed kunnen relaxen.

Ontspanning

Goed relaxen kun je ook zien als een kunst. Tijdens een coachtraject leer ik mensen hoe te ontspannen. In deze hectische tijden verleren we dat soms. Vergeet niet dat goed kunnen ontspannen na een intensieve werkdag maakt dat er weer balans komt. Over de meerwaarde van een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning lees je in dit blog meer. Het belangrijkste is dat je tot jezelf kunt komen en de volgende dag werkelijk
productiever bent, na een avond bankhangen. Ik tref tijdens trainingen nog wel eens mensen die thuis door blijven gaan met het beantwoorden van email en andere werkzaamheden. Als die boog altijd gespannen blijft, ligt en burn-out misschien op de loer?

Inhouden van persoonlijkheid

Natuurlijk ga je met vrienden op een terras anders los dan met collega’s op een vrijdagmiddagborrel. Je bent je waarschijnlijk bewust van je rol als collega, je hebt je ‘werkjasje’ aan. Dat is de reden dat een collega zich in houd. Je houd je persoonlijkheid iets in, je laat minder van jezelf zien om tegelijkertijd het beste van jezelf te laten zien. Het argument om niet alles van je persoonlijkheid impulsief er uit te flappen, delen mensen vaak met me tijdens het afnemen van een type-interview: “ik wil in zekere mate werk en privé gescheiden houden”.

Begrip

Om terug te komen op de oorspronkelijke vraag van dit blog: je bent op het werk dus niet zozeer anders, als wel iets minder jezelf. Je past je als collega iets meer aan. Vrienden heb je uitgekozen, die passen bij je, die begrijpen je. Collega’s kies je niet uit, daarom is het begrip over en weer toch soms net iets minder. Dat komt ook omdat je met collega’s samen werkt en het vaker eens moet zijn over de taak die jullie in teamverband te doen hebben. De verplichting om samen te werken met vrienden, het samen eens te worden, komt past naar voren tijdens bijvoorbeeld een gezamenlijke vakantie…

Gedrag of drijfveren?

Al de argumenten die hierboven genoemd staan onderkent het enneagram natuurlijk, ze passen binnen het model. Maar er ligt nog iets meer ten grondslag aan hoe je thuis anders bent als op het werk. Dat heeft te maken met de ‘laag’ waarop je naar jezelf kijkt. Wetenschapper Gregory Bateson. heeft daarvoor ooit een boeiend model ontwikkeld (wat los staat van het enneagram). Als je zegt: ik bent huis anders, wat observeer je dan aan jezelf? Bateson maakt het onderscheid in de volgende niveaus;

  • Benoem je de situatie, de context, de omgevingsfactoren?
  • Observeer je wat je doet, je gedrag?
  • Kijk je naar je kwaliteiten en competenties?
  • Praat je over je waarden?
  • Of beschrijf je je eigen persoonlijkheid, je identiteit?
  • Of kijk je naar de kern, de eenheid, de essentie?

Veel mensen observeren hun gedrag, wat ze doen. Het enneagramtype gaat in eerste instantie niet over gedrag. Het type gaat over je diepste drijfveren: waarom doe je wat je doet? In een type-interview (link) onderzoek je jouw eigen motivatie onder je gedrag, je eerste neiging. Die neiging en het enneagramtype waarin jij je herkent, liggen op de laag van persoonlijkheid en identiteit. Je ziet op de foto en bij de bovenstaande vragen dat er twee hele lagen tussen gedrag en identiteit liggen. Dat maakt het verschil in hoe je naar jezelf kijkt.

Situatie en context

De basislaag van het model van Bateson beschrijft de situatie sec zoals die is. Bijvoorbeeld ik ben nu aan het werk. Die situatie roept het arbeidsethos op, je trekt het ‘werkjasje’ aan, de rol van werknemer. Daar hoort natuurlijk specifiek gedrag bij. Maar aan de basis van jouw persoonlijkheid, kan iets anders ten grondslag liggen.

Situatie, gedrag of drijfveer?

Een voorbeeld is dat ik tijdens een type-interview vaak hoor dat mensen competitief worden tijdens een sportwedstrijd. Die situatie, de wedstrijd, roept het gedrag van competitie in je op. Want we herkennen natuurlijk alle gedragingen wel; niets menselijks is ons vreemd. Maar dit wil nog niet zeggen dat je van nature een competitieve inborst hebt, dat je persoonlijkheid competitief van aard is. Dat laatste is waar je naar op zoek gaat tijdens een type-interview; wie ben jij van nature, wat is je automatische neiging? Met die informatie in handen, lukt het om meer zelfmanagement te realiseren. Wanneer jouw diepste drijfveren bewust zijn, is het pad van professionele ontwikkeling helder en effectiever.

Wat maakt voor jou het verschil tussen jezelf observeren op gedragsniveau of op het niveau van je persoonlijke diepste drijfveren? Als je deze ervaring met me deelt in onderstaand commentaarveld, inspireer je anderen en realiseren we samen efficiënte communicatie voor meer werkplezier.

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk. Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »