Hoe krijg jij het minder druk?

druk, druk, druk…

Bergen werkzaamheden en deadlines slokken ons op als we niet uitkijken. Hoe zorg jij ervoor dat je het minder druk krijgt?
Ik schets een drukke werkdag waarin een diversiteit aan taken en overleg voor je ligt. Eigenlijk is er nauwelijks overzicht in wat er allemaal moet gebeuren, de tijd om goed te plannen schiet te kort. En dan hebben we het nog niet over allerlei zaken die onverwachts er tussen door komen. Je voelt je druk, druk, druk.
Daarover gaat dit blog: hoe krijg jij het minder druk?

prioriteren

Je kent het wel, organisaties waarin steeds meer van je gevraagd wordt. Er komen steeds meer protocollen, regels en afspraken bij maar hoe vaak worden er echt zaken van tafel afgeschoven? Om te kunnen prioriteren helpt dit model van Eisenhower dat later door Covey meer werd uitgewerkt.

De cijfers geven volgorde van de urgentie in combinatie met het belang weer. Deze matrix helpt ons om werk van onze to-do-list te schrappen én te ontdekken wat direct onze aandacht nodig heeft. De matrix helpt ons helder kiezen. Maar wat kunnen we nog meer doen om ruimte en tijd te scheppen?

kwaliteiten inzetten

Naast het duidelijk prioriteiten stellen, kunnen we de kwaliteiten inzetten van verschillende enneagramtypen. We hebben al deze kwaliteiten in ons, maar enkelen komen makkelijker naar voren als anderen. Je zou je voor kunnen nemen om een specifieke kwaliteit meer aandacht te geven.

timemanagement matrix Eisenhower/Covey

Voorbeelden van typespecifieke kwaliteiten die een gezonde timemanagement bevorderen zijn:

 • type 1: ijver en discipline, daadkracht, organisatietalent en doorzettingsvermogen
 • type 2: weinig aandacht voor eigen wensen en behoeften wat doorpakken bereikbaar maakt, zelfopofferend
 • type 3: aandacht ligt bij efficiënt en doelgericht handelen en communiceren, oplossingsgericht
 • type 4: een ander perspectief kunnen zien en idealisme
 • type 5: rustig tijdens crisis en gericht op overzichtelijkheid
 • type 6: door te anticiperen drukke perioden voor kunnen zijn, realistisch
 • type 7: gericht op eigen prioriteiten, niet af laten leiden door wensen van anderen, oplossingsgericht
 • type 8: kort en bondig communiceren, makkelijk bij eigen wil kunnen komen, doortastend
 • type 9: heel erg in het nu kunnen zijn, geen zorgen maken over de toekomst, tevreden

The main thing is to keep the main thing, the main thing.

– Stephen. R. Covey

doen!

De matrix van Eisenhower/Covey en kwaliteiten van enneagramtypen zijn interessant. Echter, ondanks de inspiratie brengt deze informatie je niets, als je er niet concreet iets mee doet. Dus is de kernvraag hier: Wat ga jij implementeren in jouw werkdag? Oftewel wat schrap je nu van je to-do-list en welke kwaliteit ga jij meer in zetten? Je maakt dit nog concreter als je het toespitst op een specifieke situatie.

Daarom lees ik graag jouw reactie in het commentaarveld. Dit kan jouw eerste stap zijn naar een beter timemanagement en je kunt ook anderen hiermee inspireren.

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk.
Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

4 reacties op “Hoe krijg jij het minder druk?”

 • Hans Streng schreef:

  Ha Vick,
  Ik ben zelf een hardcore Enneatype 3 dus time-management is mijn 2e natuur.
  Ik verbaas/erger me vaak aan anderen die hele “simpele” dingen niet doen/kunnen zoals bijv. een to-do-lijst maken; knoop doorhakken i.p.v. uitstellen; prioriteiten stellen en er dan ook naar handelen; N’neen”zeggen als je het te druk hebt etc
  Ben benieuwd of andere E-typen dat ook kunnen leren? Groet Hans Streng

 • Vick Nieuwenhuis schreef:

  Beste Hans,
  Dank voor je reactie. Ieder type kent andere kwaliteiten en daarnaast ook specifieke valkuilen binnen time-management. Mijn antwoord op je vraag is: ja, andere typen kunnen ook leren om efficiënter, daadkrachtiger en overzichtelijker te worden als ze bewust kiezen voor een ontwikkeling in zelfmanagement. Dit gaat jou van nature goed af. Anderen kunnen dit ontwikkelen als ze meer zicht krijgen op hun kwaliteiten en valkuilen.

  Zo is het andersom ook. Ik herken je ergernis vanwege de in onze ogen simpele dingen die anderen niet lijken te zien. Wat andere typen beter kunnen dan jij en ik is onder meer begrip opbrengen. Bijvoorbeeld type 2, 4, 6 en 9 kijken eerder door een bril van begrip naar de ander. Dat heb ik ook meer geleerd terwijl het niet mijn natuurlijke neiging is. Ik heb mijn ergernis leren ontspannen en dat geeft rust. Daarnaast vergroot begrip de efficiëntie in communicatie ook, omdat de ander zich eerder begrepen en gezien voelt door mij. Met als resultaat minder meningsverschillen en conflicten.

  Ik ben benieuwd wat jij haalt uit de Challenge voor Time-management. Ik verneem het graag. Hartelijke groet, Vick

 • sylvia stemkens schreef:

  Ik ben type 2. Altijd klaar staan voor een ander geen nee zeggen. Eigen werk in het nauw.

 • Vick Nieuwenhuis schreef:

  Dank voor je reactie Sylvia, Het voor een ander klaar staan ombuigen is inderdaad een hele uitdaging. Een ware kunst om bij jezelf te blijven en jezelf te waarderen voor wat je allemaal al doet. Dit blijft trainen. Wanneer er meer aandacht gaat naar: ‘wat wil ik?’, komt geven en ontvangen stap voor stap in balans. Ik stuur je de timemanagement challenge op. Hoop dat het je meer inzicht en uitzicht geeft. Warme groet, Vick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »