Gebruik jij alleen het enneagram als coachinstrument?

enneagramcoaching in een notendop:


De vraag “gebruik jij alleen het enneagram als coachinstrument?” wordt mij met enige regelmaat gesteld. Mensen trekken er dan een gezicht bij waarop te lezen valt, wat hun mening is als ik een bevestigend antwoord zou geven. Ze vinden het toch wel erg beperkt om slechts met één model te werken binnen coaching. En ja, dat kan ik me erg goed voorstellen als je niet bekend bent met hoe holistisch het enneagram is. Het fungeert als een heldere plattegrond en kompas waardoor een eclectische methode binnen handbereik ligt. Eclectisch, vanwege de universele coachtools die ingezet worden wanneer ze het meest effectief zijn. Afgestemd op:

  • de eigenheid van de coachee,
  • de gewenste leerstap,
  • de fase in het leerproces (enneagramprocesfase)
  • het enneagramtype waarin de coachee zich herkent
  • en het zelfmanagement van de coach.

Dus het antwoord op de vraag in de titel is feitelijk ‘ja én nee’. Nieuwsgierig hoe het zit? Dan nodig ik je uit om verder te lezen.

facetten van het enneagram

De plattegrond van het enneagram kent 3 pijlers om mee te werken. 3 pijlers met enorm veel deelaspecten, klassieke wijsheden en details die buiten de beknoptheid van deze ‘notendop’ vallen:

  • naast een psychologisch model met 9 typen
  • tevens een procesmodel met 9 fasen en
  • 9 krachtige methoden voor aandachttraining of wel mindfulness.

dynamiek

Daarnaast is het enneagram een dynamisch model. De dynamiek kent veel facetten waardoor je uiteindelijk een diepgang van 108 typen kunt onderscheiden. Onderdelen van de dynamiek zijn:

  • de zogenaamde vleugeltypen die naast je basistype hun invloed hebben.
  • subtypen die beschrijven of je iemand bent die liever in een groep is, liever één-op-één contact heeft of liever zelfbehoudend is.
  • Mensen die zich uiten als denkers, voelers of doeners maken een verschil. Het enneagram kenmerkt respectievelijk een hoofd-, hart- en buikcentrum.

Enneagramtypen

effectieve, efficiënte coaching op diepste drijfveren

Als een kompas in het coachtraject biedt het enneagram informatie over ‘versnellers’ en ‘vertragers’ bij iedere unieke coachee. Welke algemene coachtechnieken versnellen of vertragen het leerproces? Dat is voor een type 3 bijvoorbeeld behoorlijk anders dan voor een type 4. Type 3 heeft aandacht voor onder meer efficiëntie en doelgerichtheid en type 4 voor met name gevoel en verbinding. Het leerproces vertraagt als de coach teveel naar gevoelens gaat vragen bij een type 3. Bij een coachee die zich herkent in het patroon van type 4 versnellen vragen over gevoelens het traject juist.

Welke coachinstrumenten zijn krachtig genoeg om het transformatieve proces te laten slagen? De slagingskans wordt vergroot wanneer we het algemene coachinstrument afstemmen of de specifieke procesfase waarin de coachee zit. In een fase waarin ‘alternatieven onderzoeken’ het thema is, hebben we andere algemene coachtools nodig dan in een fase waar het gaat om ‘doen en in actie komen’. Dus de vraag is steeds: welke reguliere coachtool werkt het krachtigste bij deze specifieke coachee én in deze specifieke procesfase? Als de coach zich hiervan bewust is, kan het enneagram als kompas effectief richting aangeven, mede vanwege de diepgang en gedetailleerdheid van de 9 typepatronen en faseringen.

Omdat het enneagram niet alleen gedrag beschrijft,
maar de diepste drijfveren áchter gedrag.

Werken met de diepste drijfveren maakt het coachtraject efficiënt en effectief omdat diverse algemene coachtechnieken ingezet worden, daar waar ze het meest effect hebben.
Dus het antwoord op de vraag in de titel is ‘ik pas diverse coachtechnieken en modellen toe, binnen het enneagram-instrument: resultaatgericht afgestemd op wie de coachee in wezen is’.

Ik lees graag jouw reactie in het commentaarveld.

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk.
Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

2 reacties op “Gebruik jij alleen het enneagram als coachinstrument?”

  • Tom Oor schreef:

    Gelukkig vragen ze niet gebruik jij alleen DISC als coachinstrument …

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Dank voor je inspiratie Tom!
    DISC is een model voor persoonlijkheidsanalyse net als het enneagram. Voor zover ik weet kent DISC na de analyse geen procesmodel en/of werkmethode welke een plattegrond bieden HOE iemand zich professioneel kan ontwikkelen.

    Veel mensen kennen deze twee essentiële facetten van het enneagram ook niet en denken dus dat het slechts om typeren gaat.
    Typeren geeft inzicht, het procesmodel en de specifieke werkmethode geven uitzicht op passende verandering. Persoonlijkheidsanalyse geeft aan WAT er verbeteren kan, het procesmodel en de werkmethode geven aan HOE je een verbetering realiseert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »