Balans in je leven is als een driepootkruk

evenwichtige werkdag:

Hoe zorg je voor een goed evenwicht ondanks drukke werkzaamheden en deadlines? In dit blog onthul ik drie facetten voor een evenwichtige werkdag.

drie aspecten voor evenwicht

Je kunt de driepootkruk zien als een symbool voor balans in je leven. Iedere poot van de kruk staat voor een belangrijk aspect van je professionele functioneren, te weten;

leven in balans
  • denken: lezen, filosoferen, mening delen, plannen
  • voelen: emotie, verbinding, gevoel delen, helpen
  • doen: bewegen, eten, concrete actie, huishoudelijke taken

Dit zijn drie elementen die we in veel klassieke stromingen terug zien, zo ook in het werken met het enneagram. We onderscheiden mensen die van nature doeners zijn, of collega’s waarbij het voelen hun ware aard is en daarnaast teamleden die het eerste gericht zijn op cognitieve zaken.

Je ziet dat onder denken alles valt dat zich in je hoofd afspeelt. De westerse maatschappij nodigt ons uit om dit relatief vaker in te zetten, zeker in een werksetting. Dus is het soms een hele uitdaging om voelen en doen aandacht te schenken tijdens je werkdag. Bij het voelen hoort naast emotie alles waarin je verbinding met collega’s zoekt, samenwerking. Onder het doen verstaan we alles wat actief met het lichaam gebeurt en niet veel denken of voelen bij komt kijken.

evenwicht of burn-out?

Je kunt de drie facetten zien als de poten van een kruk. Een van deze poten is lang en heeft jouw automatische aandacht. Eén facet symboliseert de kortste poot en krijgt de minste tijd en aandacht. Dan is er nog een poot die een gemiddelde lengte heeft.
Hoe werkt dit bij jou? Ongeacht de aard van je werk;

enneagram kruk uit balans

Wat heeft het eerst jouw aandacht: denken, voelen of doen?

Hoe groter het verschil is tussen de lengte van de krukpoten, des te schever de kruk staat. Het realiseren van een balans tussen de drie krukpoten, zorgt voor een beter evenwicht in je werkdag. Je voorkomt een burn-out door hierin bewust keuzes te maken. Zo lukt het je om preventief te werken aan je welzijn op de werkvloer.

welke poot is het langste?

Het is een hele uitdaging om werkelijk te onderkennen wat bij jou de meeste aandacht heeft. Dit kun je onder meer onderzoeken in een type-interview. Waarom is het zo lastig om dit voor jezelf te bepalen? Omdat je alle drie de facetten in je hebt en we ons vaak weinig bewust zijn wat de eerste aandacht krijgt. Ik dacht van mezelf 20 jaar geleden dat ik veel voelde en kon nauwelijks kiezen tussen of ik een denker, voeler of doener was. Ik hoor mezelf nog zeggen “ik denk na over mijn gevoel”. En eigenlijk gaf ik het met dat antwoord al aan: het denken staat bij mij voorop.

enneagram kruk in balans

de poten onder iemands kruk wegzagen

Soms zien we binnen organisaties dat iemand de poten onder je kruk weg zaagt. Je positie wordt verzwakt. Op deze momenten is het nóg essentiëler om je bewust te zijn van de drie facetten. Wat denk, voel en doe je? Hoe herstel je het evenwicht tussen deze facetten?

oplossingen voor meer balans;

  • Om tijdens het doen, ons hoofd uit te zetten. Mijn ervaring is dat met name routinematige taken zich hier goed voor lenen. Bijvoorbeeld bij het koffie zetten de aandacht daar volledig bij te houden zonder na te denken.
  • Bewust zijn of er tijdens de dag een balans zit tussen denken, voelen en doen. Als ik de hele dag gewerkt heb aan bloggen en trainingen, dan is wandelen of een intiem gesprek met vrienden juist goed. Ik vul respectievelijk het doen en voelen aan wat ik eerder op de dag tekort kwam.
  • Heel bewust tijd geven aan het facet dat bij jou van nature de minste aandacht krijgt. Deze kortste poot van je kruk expliciet in de structuur van je dag inpassen. Dit lukt door het te koppelen aan iets dat je toch al doet.
  • Een ander experiment is een grotere uitdaging; juist het samen laten gaan van denken, voelen en doen in één activiteit. Dit vergt een hoge concentratie en is dus een oefening die ik meestal inleid en begeleid. Er valt veel meer over te zeggen en ervaren dan hier mogelijk is, maar ik wilde jullie deze tip toch niet onthouden.

ik nodig je uit om;

Aan het kortste eind te trekken

Niet in de zin van ‘verliezen’ of ‘in de ongunstigste positie te zijn’. Maar juist aan de kortste krukpoot te trekken om hem te verlengen. Vergroot je aandacht voor de krukpoot waar jij van nature de minste aandacht aan schenkt.

Ik lees graag terug in het onderstaande commentaarveld aan welk facet jij meer aandacht wilt geven.
Deel je verhaal om anderen hiermee te inspireren én om voor jezelf een intentie te plaatsen! Dit is een belangrijke stap in jouw ontwikkelproces.

Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou de

7-daagse challenge; Timemanagement

Met deze gratis challenge kun je zelf aan het werk.
Aan de hand van zelfreflectievragen en oefeningen, ontwikkel je meer efficiëntie met als resultaat minder werkdruk en stress.

Bedankt voor je aandacht.
Op jouw professionele groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

2 reacties op “Balans in je leven is als een driepootkruk”

  • Magda Visser schreef:

    Ha Vick,

    Wat een mooi beeld, die kruk!
    Bij mij is de poot van het doen duidelijk het langst. Ik ben echt een doener. Het voelen is duidelijk een korter pootje. De laatste jaren ben ik me daarvan wel steeds bewuster, met namen wat het me kost als dat een ondergeschoven ‘kindje’ (pootje) blijft. Dit krijgt gelukkig steeds meer ruimte. Mooi om dit beeld concreet mee te nemen en me halverwege de dag eens af te vragen hoe ik er op dat moment bij-zit …

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Dank voor je compliment Magda! Ik beeldde het evenwicht tijdens trainingen altijd uit met drie vingers maar een echte kruk her-inneren we ons beter.
    Super-vraag van jou:
    “hoe evenwichtig zit ik er nu bij?”.
    Om jezelf op deze manier naar binnen te brengen en zelfobservatie toe te kunnen passen. Mooie tip voor ieder die dit leest. Waardevol!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »